کلاهبرداری

کلاهبرداری

بررسی جرم کلاهبرداری

از جرایم مرسوم و مطرح در محاکم قضایی جرم کلاهبرداری می باشد که پرونده های بسیاری در خصوص آن در محاکم طرح است.

 تشخیص اینکه جرمی کلاهبرداری میباشد یا خیر امری بسیار تخصصی و مهم است، در کل تشخیص نوع جرم امری تخصصی و نیازمند دانش علمی خاصی میباشد، بسیاری از مردم اعمالی را کلاهبرداری می دانند که یا اصلاً فاقد جنبه مجرمانه بوده و یا از دیگر مصادیق مجرمانه است.

جرم کلاهبرداری عناصری دارد که در صورتی که هر کدام از آنها محقق نشده باشد جرم نیز واقع نشده است.

 

 عناصر جرم کلاهبرداری

1- فریب و مانور متقلبانه:

 بر اساس این عنصر جهت تحقق جرم کلاهبرداری مجرم باید عملیات متقلبانه صورت داده باشد، در واقع اقداماتی انجام داده باشد که باعث ایجاد اطمینان و در نهایت فریب خوردن قربانی شود، لذا بسیار پیش می‌آید که مراجعه کنندگان بیان می کنند  مجرم اقدام به دروغگویی نموده و آنقدر خوب دروغ گفته است که ایشان حرف‌های وی را باور کرده و فریب دروغ های او را خورده اند و اعتقاد دارند که جرم کلاهبرداری صورت گرفته، در صورتی که صرف اینکه شخصی به دروغ موضوعی را بیان کند و این امر باعث شود که ما به او اعتماد نماییم از مصادیق جرم کلاهبرداری نیست. در واقع دروغگویی و صرف دروغ گفتن از نظر قانونگذار جرم نیست. اما وقتی که این دروغگویی همراه با اقدامات و صحنه سازی هایی باشد که باعث تقویت آن شود میتوان گفت که عنصر اولیه جرم کلاهبرداری اتفاق افتاده است.

برای مثال شخصی که جهت سرمایه گذاری به شما پیشنهاد می کند که سرمایه خود را در امر ساختمان سازی که او در حال انجام آن می‌باشد قرار دهید به صرف اینکه وی به دروغ خود را مهندس و معمار ساختمان معرفی نماید و شما پیرو همین دروغ ها اموال خود را در اختیار او قرار دهید جرم کلاهبرداری واقع نشده است اما اگر ایشان همراه با این دروغگویی ها برای خود دفتری به صورت صوری درست کرده باشد و شما را چندین بار بر سر ساختمان‌های نیمه کاره به عنوان پروژه های کاری خود ببرد از آنجایی که اعمالی انجام داده است که از مصادیق مانور متقلبانه و فریب می باشد می‌توان گفت که عنصر اولیه جرم کلاهبرداری اتفاق افتاده است.

 

 عناصر جرم کلاهبرداری
عناصر جرم کلاهبرداری

 

2- تحویل دادن مال:

 ممکن است شخصی که قصد کلاهبرداری دارد علی‌رغم اینکه تمامی اقداماتی که می توان آنها را مانور متقلبانه قلمداد کرد انجام داده باشد اما شخصی که در مقابل او بوده اقدام به پرداخت وجهی به وی ننموده باشد، در این صورت از آن جایی که پرداخت وجه صورت نگرفته و مالی از قربانی از بین رفته است جرم کلاهبرداری صورت نگرفته.

 در خصوص جرم کلاهبرداری قانون خاصی به نام قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری به تصویب رسیده است که در آینده به آن خواهیم پرداخت.

 

 تفاوت کلاهبرداری و خیانت در امانت

 در جرم خیانت در امانت هرچند که قربانی به اختیار خود مال را در اختیار امین قرار داده است اما مانور متقلبانه جهت گرفتن مال از وی توسط امین صورت نگرفته است، ممکن است امین به دروغ باعث شده باشد که بزه دیده به او اطمینان نماید و مال خود را به او بسپارد اما تا زمانی که مانور متقلبانه از جانب وی صورت نگرفته باشد جرم کلاهبرداری محقق نمی شود، لذا مرز بین جرم کلاهبرداری و خیانت در امانت انجام عملیات مانور متقلبانه و فریب و بزه دیده می باشد.

 

 تفاوت کلاهبرداری و سرقت

 در کلاهبرداری و خیانت در امانت سپردن مال به شخص مجرم با اختیار صورت پذیرفته است اما در جرم سرقت اصلاً عنصر سپردن مال به مجرم وجود ندارد بلکه خود او است که در حالت مخفی اقدام به ربایش مال می نماید.

 تفاوت کلاهبرداری و سرقت
تفاوت کلاهبرداری و سرقت

 

جرم کلاهبرداری از جرایم مطرح در دادسرا و محاکم کیفری می‌باشد که گستره وسیعی نیز دارد و از مبالغ جزئی تا مبالغ هنگفت و میلیاردی ممکن است اتفاق بیفتد.در بسیاری از جرایم کلاهبرداری تعداد بزه‌دیدگان بالا بوده و کلاهبرداران به صورت سازمان یافته اقدام به این کار نموده اند و در بسیاری از موارد نیز یک شخص به صورت انفرادی با برنامه‌ریزی قبلی اقدام به کلاهبرداری می‌نماید اما اثبات این جرم و دانستن عناصر و دلایل وقوع جرم نیاز به تجربه و دانش تخصصی در خصوص دعاوی کیفری و مطالعه قوانین و مقررات مربوط به قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی دارد و اصطلاحاً وکیلی که صرفاً در این امور اقدام می نماید را وکیل کیفری می نامند.

 گروه وکلای مهراد با بهره‌گیری از دانش وکلای کیفری خود که تجربه چندین ساله در زمینه وکالت در دعاوی کیفری دارند و همچنین دانش و تحصیل تخصصی در رشته حقوق جزا و جرم شناسی از بهترین دانشگاه های ایران را دارند این امکان را به شما می دهد که بهترین دفاع را در دعوای خود به عمل آورده و در هر مقامی که باشید نتیجه مطلوب را به دست آورید.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 17 میانگین: 4.8]

مقالات مرتبط

برچسب ها:, , ,

نظرات کاربران

دیدگاه