نحوه نگارش دادخواست صدور اجراییه برای چک بلامحل
قانونگذار در اصلاح قانون صدور چک تغییراتی را ایجاد نموده که بر اساس آنها دارندگان چک های برگشتی میتوانند مستقیماً دادخواست صدور اجراییه برای چک را مطرح نمایند سابقاً این دادخواست تحت عنوان دعوای مطالبه وجه چک مطرح میشد که مانند سایر دعاوی حقوقی در محاکم حقوقی رسیدگی میشد به این نحو که جلسه رسیدگی برگزار شده طرفین در جلسه حاضر و دفاعیات خود را بیان میکردند و نهایتاً در صورتی که ضرورتی برای انجام کارشناسی حسب ادعای خوانده محرز نمیشد قاضی اقدام به صدور رای می نمود و رای صادره نیز همانند سایر احکام حقوقی قابلیت تجدید نظر داشته و تا پرونده از دادگاه تجدید نظر و یا حتی دیوان عالی کشور به دادگاه بدوی ارسال میشد ممکن بود یک یا دو سال به طول انجامد.
تغییر مهم در قانون صدور چک
بر اساس ماده ۳ این قانون
صادر کننده چک باید در تاریخ صدور و معادل مبلغ چک در نزد بانک محال علیه محل داشته باشد و نباید تمام یا قسمتی از وجهی را که به اعتبار آن چک صادر کرده به صورتی از بانک خارج نماید یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد و نیز نباید چک را به صورتی تنظیم نماید که بانک به عللی از قبیل عدم مطابقت امضا یا قلم خوردگی در متن چک و اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه خودداری نماید. هرگاه در متن چک شرطی برای پرداخت ذکر شده باشد بانک به آن شرط ترتیب اثر نخواهد داد. ماده ۴ در واقع اصل موضوع و ماده ۳ مقدمه آن میباشد بر اساس ماده ۴ این قانون
هرگاه وجه چک به علتی از علل مندرج در ماده ۳ پرداخت نگردد بانک مکلف است بنابر درخواست دارنده چک فورا غیر قابل پرداخت بودن آن را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت نماید و با دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامه ای که مشخصات چک و هویت و نشانی کامل صادرکننده در آن ذکر نشده باشد علت یا علل عدم پرداخت را سریعاً قید و آن را امضا و مهر و به متقاضی تسلیم نماید به گواهینامه فاقد کد رهگیری و فاقد مهر شخص حقوقی در مراجع قضایی و ثبتی ترتیب اثر داده نمیشود. در برگ مزبور باید مطابقت یا عدم مطابقت امضای صادرکننده با نمونه امضای موجود در بانک در حدود عرف بانکداری از طرف بانک گواهی شود، بانک مکلف است به منظور اطلاع صادر کننده چک فوراً نسخه دوم این برگه را به آخرین نشانی صاحب حساب که در بانک موجود است ارسال دارد، در برگ مزبور باید نام، نام خانوادگی و نشانی کامل دارنده چک نیز قید گردد همانطور که ملاحظه می فرمایید بر اساس این ماده در صورتی که وجه چک به هر علتی در بانک پرداخت نشود بانک به درخواست دارنده چک فورا غیر قابل پرداخت بودن آن را به بانک مرکزی اطلاع و ثبت می نماید.
بر اساس دیگر مواد این قانون دارنده چک بلامحل یا چک برگشتی پس از دریافت گواهی عدم پرداخت و کد رهگیری موجود روی چک که باید از بانک دریافت نماید می تواند دادخواست صدور اجراییه چک را مطرح کند.
مدارک لازم جهت دادخواست صدور اجراییه چک
1- اصل چک
2- گواهی عدم پرداخت
3- درج کد رهگیری چک ذیل گواهی عدم پرداخت
4- تأیید مطابقت امضای چک با امضای موجود در بانک توسط متصدی بانک
برای طرح دادخواست صدور اجراییه برای چک مدت زمان مشخصی تعیین نشده است اما در این خصوص باید بدانیم که در صورتی که دارنده چک درخواست صدور اجراییه را مطرح کند دیگر امکان اخذ خسارت تاخیر تادیه وجود نخواهد داشت و البته هزینه بسیار کمتری نیز در زمان طرح دادخواست خواهد پرداخت.
نحوه طرح دادخواست برای اقامه دعوا
در خصوص چک برگشتی دارنده باید با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت و کد رهگیری به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و دادخواست خود را مطرح نماید متن دادخواست نیز به این شرح است که دارنده چک اشاره به شماره چک و مبلغ آن و همچنین تاریخ مندرج روی آن نموده و از قاضی شعبه میخواهد که نظر به عدم پرداخت وجه چک و صدور گواهی عدم پرداخت اقدام به صدور اجراییه نماید در این خصوص بهتر است که با وکیل متخصص در این زمینه، وکیل چک مشورت نموده و سپس اقدام به طرح دادخواست نمایید.
روند رسیدگی در دادگاه
پس از صدور اجراییه توسط شعبه پرونده با درخواست خواهان به واحد اجرای احکام ارسال میشود پس از تشکیل پرونده اجرایی کلاسه پرونده جدیدی به خواهان داده می شود که مخصوص قسمت اجرای احکام است در این مرحله خواهان یا همان دارنده چک برگشتی میتواند از دادورز اجرای احکام بخواهد استعلامات لازم از مراجع مختلف جهت شناسایی اموال صادر کننده چک را بعمل آورند ازجمله استعلام از ثبت اسناد و املاک کل کشور جهت شناسایی اموال غیرمنقول زمین آپارتمان و خانه از صادرکننده چک همچنین استعلام از پلیس راهور جهت شناسایی و توقیف وسایل نقلیه اعم از خودرو و یا موتور که به نام صادر کننده چک بلامحل بوده است و همچنین استعلام از بانک مرکزی جهت جهت توقیف حسابهای صادر کننده چک در صورتی که پس از انجام استعلامات متوجه شوند که هیچ مالی به نام صادر کننده چک های بلامحل نمیباشد در صورتی که ایشان دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نداده باشد یا دادخواست به موجب حکم قطعی رد شده باشد خواهان یا همان محکوم له می تواند درخواست صدور حکم جلب وی را از دادورز بنماید.
پس از تقدیم درخواست مذکور دادورز از شعبه صادرکننده رای استعلام بعمل می آورد و در صورتی که محکوم علیه دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به را به شعبه نداده باشد و یا دادخواست وی به موجب حکم قطعی رد شده باشد برگ جلب صادر می شود. پس از جلب محکوم علیه دادورز نامه معرفی وی به زندان را صادر نموده و با همراهی مأموران انتظامی او را به زندان معرفی می نمایند.
جهت تسریع در روند رسیدگی بهتر است پیگیری کلیه امور حقوقی خود را به وکیل متخصص بسپارید و در زمینه مطالبه وجه چک و صدور اجراییه برای چک یا برای اجرا گذاشتن چک بهتر است با وکیل چک که متخصص در امور دعاوی مربوط به چک می باشد مشورت نموده و پیگیری کار خود را به وی بسپارید.
گروه وکلای مهراد طی همکاری مستدام با وکلای متخصص در زمینه دعاوی حقوقی و کیفری در خصوص چک این تضمین را به شما می دهد که در کوتاهترین زمان و با صرف کمترین هزینه نتیجه مطلوب را برای شما به دست آورد
سلام، ممنون از مطلب کاملتون
برای حکم جلب حتما باید این سه تا استعلام گرفته بشه؟
بله باید استعلامات انجام بشه و اگر مالی شناسایی نشد دستور جلب صادر میشه