طلاق

طلاق

انواع طلاق

قطعاً هر شخصی که مواجه با موضوع طلاق شده و قصد گرفتن طلاق دارد پیرو کلمه طلاق عباراتی نظیر باین، خلع و یا مبارات را شنیده است. قانونگذار طلاق را به انواع مختلفی تقسیم می نماید ریشه کلمه طلاق طلق می باشد که به معنی آزاد است. در یک تقسیم بندی طلاق به دو نوع رجعی و باین تقسیم میشود. در تقسیم بندی عامیانه تر طلاق به سه نوعِ طلاق از جانب زوج، طلاق ار جانب زوجه و طلاق توافقی تقسیم میشود همچنین به عقیده برخی در تقسیم بندی دیگر طلاق به دو نوعِ زلاق خلع و طلاق مبارات تقسیم میگردد.

اما قانونگذار در ماده 1143 قانون مدنی طلاق را بر دو قسم می داند: طلاق باین و طلاق رجعی

 

 

1)طلاق باین:

ماده ۱۱۴۴ قانون مدنی مقرر می دارد:

در طلاق باین برای شوهر حق رجوع نیست.  خود طلاق باین نیز انواع مختلفی دارد که در ماده1145 شمرده شده است.

 

الف) طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود:

در واقع حالتی که پس از انعقاد عقد نکاح رابطه جنسی بین زوج و زوجه صورت نگرفته باشد و طلاق انجام شود این نوع طلاق به ذات خود طلاق باین تلقی و شوهر پس از آن حق رجوع به زن را ندارد. نکته‌ای که در این خصوص حائز اهمیت می باشد این است که هرگاه طلاق پس از نزدیکی واقع شود و در زمان عده شوهر رجوع کند یا زن و مرد دوباره ازدواج کنند و این نکاح پیش از نزدیکی به وسیله طلاق منحل شود زن باید بعد از طلاق عده پیشین را تمام کند.

 

ب) طلاق زن یائسه:

در صورتی که حالت یائسگی به زوجه غالب شده باشد و پس از آن زوجین اقدام به طلاق نمایند این نوع طلاق نیز به ذات خود باین تلقی شده و حق رجوع برای زوج متصور نمی باشد چرا که اصلا در این حالت عده ای وجود ندارد که زوج بتواند در آن مدت به زن رجوع کند.

 

ج) طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد:

همانطور که گفتیم در یکی دیگر از تقسیم‌ بندی‌های  طلاق، طلاق خلع و مبارات میباشد که در این دو نوع طلاق به علت عدم تمایل زوجه به ادامه زندگی در قبال پرداخت مبلغی به زوج که معمولاً همان مهریه می‌باشد طلاق جاری می‌شود. در این دو نوع طلاق نیز از آنجایی که از زیرشاخه‌های طلاق باین می باشند حق رجوع برای مردم وجود ندارد.

 

طلاق
طلاق

 

د) سومین طلاق بعد از سه وصلت متوالی:

در صورتیکه سه وصلت بعد از طلاق بین زوجین به عمل آید اعم از اینکه وصلت در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید موضوع سه طلاقه نیز بحثی می‌باشد که ممکن است هر شخصی در طول زندگی شنیده باشد و آن حالتی است که زوجین یکبار از یکدیگر جدا شده و یا در زمان مدت عده به همدیگر رجوع نموده اند و یا پس از آن بدون آنکه زوجه نکاح دیگری انجام دهد با شوهر سابق خود ازدواج نماید و بار دوم نیز به همین شکل طلاق جاری شود و برای بار سوم در صورتی که طلاق جاری گردد از نوع طلاق بائن بوده و دیگر حق رجوع برای مرد وجود ندارد و تا زمانی که زوجه با شخص دیگری مزدوج نشود حق نکاح با شوهر سابق خود را نخواهد داشت.

 

2) طلاق خلع

گفتیم که طلاق خلع از زیرمجموعه‌های طلاق باین میباشد. قانون گذار در تعریف طلاق خلع  در ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی مقرر می دارد:
طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهریه یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.
به مالی که زن در اثر طلاق خلع به مرد میدهد فدیه میگویند. شوهر حق ندارد در زمان عده به زن رجوع کند مگر این که زوجه به فدیه و یا همان مالی که به شوهر پرداخت کرده رجوع نماید و رجوع زن به فدیه نیز در صورتی ممکن است که شوهر توان آگاهی یافتن از رجوع زن و امکان رجوع از طلاق را داشته باشد. نکته دیگری که در این خصوص قابل ذکر است این است که در صورتی که طلاق باطل باشد فدیه نیز باطل است ولی بطلان و عدم نفوذ تملیک فدیه به دلیل اینکه ملک دیگران یا مجهول سبب بطلان طلاق نیست و طلاق را به طبیعت اصلی خود بازمیگرداند.
حال اگر قبل از اینکه زن فدیه را به مرد بدهد، فدیه ار بین برود فدیه منحل شده و طلاق قابل رجوع از جانب زوج میباشد ولی هرگاه تلف فدیه ناشی از عمل زن باشد مرد میتواند دادخواست مطالبه فدیه علیه او مطرح نماید.

 

 

3) طلاق مبارات

در طلاق رجعی گفتیم که نظر به کراهتی که زن از مرد دارد حاضر میشود مالی را به او بدهد تا مرد راضی به طلاق گردد اما در طلاق مبارات این کراهت دو جانبه است. قانون گذار در ماده 1147 قانون مدنی مقرر میدارد:
طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زاید بر مهر نباشد.
بخش انتهای ماده مذکور مقرر کرده که عوض نباید زاید بر مهر باشد. حال اگر عوضی که پرداخت میشود ارزشی بیش از مهریه داشته باشد تکلیف چیست؟ آن عوض از لحاظ حقوقی چه ماهیتی دارد؟
در این صورت نسبت به بخش اضافه بر مهریه عوض یا همان فدیه هبه میباشد و تابع قواعد عمومی بوده و در نفوذ طلاق مبارات اثری ندارد.

 

 

4) طلاق رجعی:

برابر با ماده 1148 قانون مدنی در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.
رجوع از نظر ماهیت حقوقی در زمره ایقاعات است و تنها از جانب مرد میتواند صورت گیرد. البته ذکر این نکته حائز اهمیت میباشد که در طلاقی که به درخواست زن دادگاه حکم به آن صادر نموده شوهر در زمان عده حق رجوع ندارد هر چند که طبیعت و ذات طلاق رجعی باشد.
برابر با ماده 1149 قانون مدنی رجوع در طلاق به هر لفظ یا فعلی حاصل میشود که دلالت بر رجوع کند مشروط بر این که مقرون به قصد رجوع باشد.
دعوای طلاق از دعاوی مطرح و پر تعداد در محاکم خانواده میباشد که متاسفانه در سال های اخیر بسیار رواج پیدا کرده که آثار منفی آن نیز در جامعه قابل مشاهده میباشد.

طلاق
طلاق خلع

در تقسیم بندی طلاق سخت ترین نوع طلاقی که منجر به رای میشود طلاق از جانب زوجه یا زن میباشد. چرا که حق طلاق با مرد بوده و قانونگذار برای صدور حکم طلاق به درخواست زن شرایط خاصی را در نظر گرفته که اثبات آن در دادگاه با دشواری زیادی همراه میباشد و نیاز به تجربه و دانش تخصصی دارد.
گروه وکلای مهراد با داشتن کادری متخصص و حرفه ای در زمینه دعاوی خانواده این امکان را به شما میدهد که در کمترین زمان ممکن و با صرف کمترین هزینه به نتیجه مطلوب برسید.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 19 میانگین: 4.5]

مقالات مرتبط

برچسب ها:, , , ,

دیدگاه