راه های وصول وجه چک

راه های وصول وجه چک

سریع ترین اقدام برای وصول وجه چک چیست؟

همانطور که در قانون صدور چک قانونگذار مشخص کرده است چک در حکم سند لازم الاجرا می باشد اسناد لازم الاجرا این قابلیت را دارند که از طریق دوایر اجرای ثبت برای آنها اجراییه صادر شده و نسبت به توقیف اموال صادرکنندگان آنها اقدام شود به این صورت که برای مثال در معامله خودرو خریدار چکی به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان صادر نموده و تحویل فروشنده می دهد اما زمانی که فروشنده به بانک مراجعه می نماید با حساب خالی مواجه می شود و یا متوجه می شود که حساب مسدود است در این صورت اقدام به برگشت زدن چک مینماید در این شرایط می‌تواند نظر به اینکه چک سند لازم الاجرا می‌باشد از طریق اجرای ثبت نیز اقدام به وصول وجه چک نماید اما به طور کلی باید بگویم که سه روش برای وصول وجه چک وجود دارد:

 

اجرا گذاشتن چک
اجرا گذاشتن چک

 

1- اقدام از طریق اجرای ثبت:

برابر با بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه کشور دارندگان اسناد رسمی لازم الاجرا باید جهت اجرای سند ابتدا از طریق دوایر اجرای ثبت اقدام بنمایند و در صورتی که ظرف مدت شش ماه اموالی از طرف مقابل شناسایی نشد می‌توانند به دادگاه مراجعه کنند و از آنجایی که چک سند رسمی نمی‌باشد و قانون‌گذار آن را در حکم سند رسمی لازم الاجرا می داند دارنده چک الزامی به مراجعه به دوایر اجرای ثبت ندارد بلکه می تواند از این طریق اقدام بنماید در این صورت به دایره اجرای ثبت محلی که چک در آنجا صادر شده و یا محل اقامت صادر کننده چک مراجعه می نماید و درخواست صدور اجراییه می‌کند.

در صورتی که اموالی از صادرکننده شناسایی شد دایره اجرای ثبت اقدام به توقیف و مزایده آن می نماید.

2- اقدام از طریق دادگاه حقوقی:

در صورتی که چک صادر شده از چکهای جدید که در سامانه صیاد ثبت شده‌اند باشد دارنده چک می تواند با گرفتن گواهی عدم پرداخت و کد رهگیری چک مستقیماً دادخواست صدور اجراییه برای چک مطرح نماید که در این حالت پرونده به واحد اجرای احکام ارسال و این واحد اقدام به توقیف اموال صادر کننده و نهایتاً تملیک آن به نفع دارنده چک می نماید اما در حالتی که چک صادرشده از زمره چکهای قدیمی بوده که در سامانه صیاد ثبت نشده اند دارنده چک باید دادخواست مطالبه وجه چک را مطرح کرده و جلسات رسیدگی تشکیل و نهایتاً اگر دفاع موثری از جانب صادر کننده صورت نپذیرد رای به نفع او صادر و پس از آن به واحد اجرای احکام ارسال میشود.

در واقع قانونگذار در قانون اصلاح قانون صدور چک با تدابیری که اتخاذ کرده، روند رسیدگی در دادگاه را حذف نموده تا دارندگان چک‌های بلامحل و برگشتی سریع‌تر به پول خود برسند.

در این خصوص و جهت نحوه اقدام برای چک های جدید نکات مهمی وجود دارد که حتماً باید قبل از اقدام برای وصول وجه چک با وکیل متخصص در این زمینه مشورت نموده و ترجیحاً پیگیری کار خود را به وی بسپارید.

3- شکایت کیفری صدور چک بلامحل:

راه حل سوم برای وصول وجه چک کمی متفاوت با راه حل اول و دوم می باشد چرا که اقدام صورت گرفته ابتدا در دادسرا مطرح و پس از آن در دادگاه های کیفری رسیدگی می شود ضمن اینکه شکایت صدور چک بلامحل به خودی خود موجب استرداد و پرداخت مبلغ چک نمی شود بلکه تنها اهرم فشاری بر روی صادر کننده چک جهت پرداخت مبلغ می باشد.

هزینه دادرسی در دعوای مطالبه وجه چک:

در صورتی که دارنده چک بخواهد از طریق اجرای ثبت اقدام نماید در ابتدا هیچ هزینه ای از وی دریافت نخواهد شد اما اگر اموالی از صادر کننده چک شناسایی بشود و یا در صورتی که هیچ مالی نیز شناسایی نشود و دارنده چک بخواهد چک را از واحد اجرای ثبت مسترد نماید باید پنج درصد از مبلغ چک را به اجرای ثبت بپردازد که این مبلغ معروف به هزینه نیم عشر میباشد.

برای اقدام حقوقی در خصوص چک در صورتی که دارنده بخواهد مستقیماً درخواست صدور اجراییه مطرح نماید هزینه زیادی از وی دریافت نخواهد شد و بسته به مبلغ چک این هزینه نهایتاً تا سقف یک میلیون تومان می باشد فقط ذکر این نکته حائز اهمیت است که در این صورت خسارت تاخیر و تادیه به چک تعلق نخواهد گرفت.

در حالت دیگر که دارنده قصد اقدام حقوقی و طرح دادخواست مطالبه وجه چک را دارد در مرحله بدوی باید سه و نیم درصد از مبلغ چک را به عنوان هزینه دادرسی و در زمان طرح دادخواست بپردازد.

در خصوص اقدام کیفری نیز لازم به ذکر است هزینه اقدام کیفری هم همانند هزینه درخواست صدور اجراییه بسیار جزئی و ناچیز می باشد.

اجرا گذاشتن چک
اجرا گذاشتن چک

 

 

زمان طرح دعوا برای چک اگر دارنده قصد داشته باشد که نسبت به چک اقدام کیفری نماید حتماً باید ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور چک اقدام به برگشت چک کند و ظرف مدت شش ماه از تاریخ برگشت زدن چک نیز شکایت خود را مطرح نماید در غیر اینصورت شکایت‌کیفری از او پذیرفته نخواهد شد اما برای اقدام حقوقی قانونگذار هیچ زمانی را برای مطالبه وجه چک یا درخواست صدور اجراییه در نظر نگرفته و دارنده می تواند در هر زمانی نسبت به طرح دادخواست اقدام کند.

طرح هرگونه دعوایی در محاکم دادگستری اعم از دعاوی حقوقی یا کیفری نیازمند داشتن اطلاعات تجربه و دانش حقوقی می باشد بسیاری از افراد به این موضوع معتقد نبوده و خودسر اقدام به طرح دعوا می‌کنند بدون این که با وکیل متخصص در آن زمینه مشورت نمایند در این صورت و در بیشتر موارد پرونده‌هایی که به این شکل مطرح می‌شوند یا به نتیجه مطلوب نمی رسند و یا دعاوی مطرح شده به علت عدم رعایت تشریفات دادرسی در محاکم پذیرفته نمی شود. لذا پیشنهاد ما به شما این است که قبل از هر گونه اقدام حقوقی حتماً با وکیل متخصص در آن زمینه مشورت نموده و ترجیحا پیگیری کار خود را به وی بسپارید.

گروه وکلای مهراد آماده ارائه کلیه خدمات حقوقی به شما میباشد.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 18 میانگین: 4.7]

مقالات مرتبط

برچسب ها:,

دیدگاه