مفهوم خیار حیوان
موضوع خیارات در معاملات به معنای اختیار یکی از طرفین و یا شخص ثالث و یا هر دو طرف معامله جهت فسخ قرارداد یا معامله می باشد. یکی از این خیارات که بسته به نوع مبیع و ثمن ایجاد میشود خیار حیوان است در واقع این نوع خیار تنها در معامله ای ایجاد می شود که یکی از مبیع یا ثمن حیوان باشد. خیار حیوان اختصاص به یک طرف معامله ندارد و هر طرفی که حیوان را در مقابل کالا دریافت کرده میتواند از این خیار استفاده کند، برای مثال ممکن است فروشنده مقداری برنج برای فروش بگذارد و در مقابل خریدار حیوانی را به عنوان ثمن به او بدهد در این صورت برای فروشنده خیارحیوان ایجاد میشود.
بر اساس ماده ۳۹۸ قانون مدنی:
اگر مبیع حیوان باشد مشتری تا سه روز از حین عقد اختیار فسخ معامله را دارد.
ماده مربوط فقط حالتی را در نظر می گیرد که مبیع حیوان باشد اما در موردی که ثمن نیز حیوان باشد وجود خیار حیوان منطقی تر است چرا که مقصود از خیار حیوان ایجاد اختیار فسخ معامله برای طرفی است که در اثر تملیک حیوان مریض و یا غیر قابل استفادهای متضرر شده است، البته در همین راستا ذکر این نکته لازم تذکر این است که خیار حیوان تنها دربیعی می باشد که حیوان زنده باشد و در بیع حیوان مرده خیار حیوان وجود ندارد.
خیار حیوان در بیع عین معین
در تقسیم بندی عین گفتیم که سه نوع عین داریم، عین معین کلی در معین، عین کلی و عین معین.
عین معین مالی می باشد که به درستی و به وضوح برای ما مشخص بوده و مصادیق آن را دیده و می دانیم، خیار حیوان نیز تنها در مواردی می باشد که حیوان عین معین باشد یعنی فروشنده یا خریدار حیوانی مشخصی را سر معامله آورده و همان حیوان را مورد معامله قرار دهد نه اینکه بگوید حیوانی با چنین اوصاف خاصی. خیارحیوان همانطور که گفتیم تنها در معاملهای قابل استناد است که مبیع یا ثمن حیوان باشد اما سایر خیارات مثل خیار مجلس، خیار شرط، خیار تاخیر ثمن، خیار تدلیس و خیار رویت شرایط دیگری را در پی دارند که در مقالات بعدی به بررسی آن خواهیم پرداخت.
گروه وکلای مهراد نظر به همکاری و تلاش مستمر جهت ایجاد فضایی مطمئن برای موکلین خود این تضمین را به شما میدهد که اگر در حین معامله وکلای این گروه همراه شما باشند قطعاً از آثار سوء معامله در آینده جلوگیری به عمل خواهد آمد.