تامین خواسته

تامین خواسته

تامین خواسته چیست؟

بسیاری از شما عزیزان در صحبت با وکیل دادگستری احتمالاً عبارت تامین خواسته را از ایشان شنیده اید، اما ممکن است معنا مفهوم و کاربرد آن را ندانید در این مقاله قصد آن را داریم که به معرفی و تبیین تامین خواسته و کاربرد آن و بررسی و تفسیر مواد آن بپردازیم.

 

معنای تامین خواسته

همان طور که از معنای کلمات تامین و خواسته مشخص می باشد این عبارت به معنای حفاظت از آنچه که می‌خواهیم می باشد. در واقع تامین خواسته به معنای در امان نگه داشتن خواسته ی ما می باشد. اما خواسته چیست؟

 

آن چیزی که ما در دعوای مطروحه علیه خواهان قصد دست یافتن به آن را داریم تامین خواسته نامیده می شود و تامین خواسته نیز یعنی حفاظت و در امنیت نگه داشتن همان چیزی که ما می خواهیم در دعوا به دست آوریم ممکن است هدف از طرح دعوا علیه خوانده به دست آوردن وجه نقدی باشد که به او داده ایم اما ما می دانیم که پس از طرح دادخواست مدتی طول میکشد که دادخواست به دفتر دادگاه رسیده و تعیین وقت صورت گیرد و از آنجایی که قطعاً تعیین وقت انجام شده کمتر از یک ماه نمی باشد بیم آن را خواهیم داشت که طرف مقابل ما ظرف مدتی که ما دادخواست را تقدیم دادگاه نمودیم تا زمانی که جلسه دادرسی برگزار شود و منتهی به صدور رای گردد و در مرحله اجرا بتوانیم اموال او را توقیف نماییم وی اقدام به اختفا و یا انتقال اموال خود نماید، در اینجا تامین خواسته به کمک ما خواهد آمد. اما سوال اینجاست که در چه مواردی به چه نحوی می‌توان دعوای تامین خواسته را مطرح نمود؟

 

موارد درخواست تامین خواسته

برابر با ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی این ماده در فصل ششم تحت عنوان امور اتفاقی در مبحث اول ذکر گردیده است خواهان می تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در موارد زیر از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است.

الف) دعوا مستند به سند رسمی باشد.

ب) خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد.

ج) در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تامین باشد.

د) خواهان خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقد آن به صندوق دادگستری بپردازد.

تبصره : تعیین میزان خسارت احتمالی با در نظر گرفتن میزان خواسته به نظر دادگاهی است که درخواست تأمین را می‌پذیرد. صدور قرار تامین موکول به ایداع خسارت خواهد بود.

 

تفسیر ماده

در ابتدای ماده عنوان شده خواهان می تواند… پس بر اساس همین دو کلمه نتیجه می گیریم که تامین خواسته تنها از طریق خواهان صورت خواهد گرفت و خوانده نمی تواند به بهانه از دست رفتن اموالش درخواست توقیف آنها را بنماید، همچنین لازم به توضیح است که خواهان در دعوا شخصی می باشد که برای خود حقی قائل است و برای به دست آوردن آن حق اقدام به طرح دعوا نموده و تعداد خواهان ها نیز می تواند یک یا دو یا چندین نفر باشد و هر کدام از آنها می‌توانند مستقلاً تقاضای تامین خواسته نمایند.

 

زمان درخواست تامین

نکته بعدی در خصوص ماده 108 این است که خواهان چه زمانی می‌تواند درخواست تامین خواسته خود را مطرح کند؟

بر اساس ماده مذکور در سه زمان امکان طرح درخواست تامین خواسته وجود دارد:

1) قبل از تقدیم دادخواست.

2) همزمان با دادخواست.

3) در جریان دادرسی تا زمانی که حکم قطعی صادر نشده است.

همانطور که ذکر کردیم فلسفه پیش بینی چنین امتیازی برای خواهان این می باشد که خوانده طی مدت تقدیم دادخواست تا اجرای حکم اقدام به اختفاء یا انتقال اموال خود ننماید. هر وکیل مجرب دادگستری باید اطلاع داشته باشد که در صورتی که خوانده دارای اموال می باشد قبل از طرح دادخواست بهتر است تامین خواسته به عمل آورد. یعنی قبل از اینکه دادخواست اصلی مطرح شود و به اطلاع خوانده برسد اموال او توقیف گردد تا از انتقال و اختفاء آن جلوگیری شود، همچنین خواهان می تواند همزمان با دادخواست اصلی خود درخواست تامین خواسته نیز نماید که دادگاه ابتدا به موضوع تامین خواسته رسیدگی کرده و در خصوص آن رای صادر می نماید و پس از آن نسبت به دادخواست اصلی تصمیم خواهد گرفت.

ممکن است خواهان قبل از طرح دعوا و یا در حین طرح دعوا درخواست تامین نماید و یا الزامی به انجام این کار نبیند اما در حین دادرسی متوجه شود که خوانده قصد انتقال اموال خود را دارد، در این زمان نیز او می تواند در اسرع وقت از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و اقدام به توقیف فوری اموال خوانده کند.

 

موارد درخواست تامین

سوال دیگری که در خصوص درخواست تأمین به ذهن می رسد این است که خواهان پرونده در چه مواردی می تواند تامین خواسته نماید؟

الف ) دعوا مستند به سند رسمی باشد: یعنی ادله ای که خواهان ارائه می نماید سند رسمی باشد. برای مثال در خصوص چک هایی که برگشت خورده است از آنجایی که قانون صدور چک برگه چک را در حکم سند رسمی می‌داند خواهان می تواند درخواست تامین نماید بدون واریز هزینه خسارت احتمالی و یا در خصوص مهریه نیز از آن جایی که مهریه مستند به سند رسمی ازدواج می باشد که می تواند بدون نیاز به واریز خسارت احتمالی تامین خواسته نماید.

ب ) خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد: در این خصوص نیز در صورتی که خواهان بتواند اثبات نماید که خواسته او ممکن است به زودی از بین برود و قاضی دادگاه این امر را از او بپذیرد امکان درخواست تامین بدون واریز هزینه خسارت احتمالی وجود دارد.

ج ) در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده که به موجب قانون دادگاه مکلف به قبول درخواست تامین باشد.

در خصوص این بند نیز برای مثال اگر چک و یا سفته در زمان و موعد خود مورد واخواست قرار گرفته باشد خواهان می تواند بدون نیاز به پرداخت خسارت احتمالی درخواست تامین نماید که در خصوص سفته این موضوع به طور مفصل در مطالبه وجه سفته توضیح داده شد.

د ) خواهان خساراتی را که ممکن است به طرف مقابل وارد آید نقدی به صندوق دادگستری بپردازد از آنجایی که ممکن است دعوای خواهان نهایتاً پذیرفته نشده و بر بیحقی او صادر شود قطعاً از تامین خواسته یعنی توقیف اموال خوانده خساراتی به او وارد خواهد شد از همین رو قانونگذار برای این که بتواند در صورت عدم پذیرش دعوای خواهان خسارات وارده به خوانده را بپردازد این بند را پیش بینی نموده است و در آن مقرر کرده کسی که خواهان تامین خواسته می باشد در صورتی که سه مورد قبل در خصوص او ساری و جاری نباشد ملزم است خسارت احتمالی را به صورت وجه نقد به صندوق دادگستری بپردازد.

موضوع تامین خواسته و تشخیص ضرورت طرح یا عدم طرح آن بسیار اساسی بوده و میتواند سرنوشت و نتیجه یک دعوا را تغییر دهد. شما باید با علم و اطلاع کافی نسبت به این موضوع تصمیم گیری نمایید چرا که بسیار پیش آمده خوانده دعوا و مخصوصا در دعاوی مطالبه مهریه اموال زیادی داشته اما به محض این که متوجه قصد طرح دعوی توسط زوجه شده است اقدام به انتقال اموال نموده و عملا دعوای زوجه را بی نتیجه گذاشته است.

گروه وکلای مهراد قبل از همکاری با هر وکیل پایه یک دادگستری ابتدا این اطمینان را بدست می آورد که وی صلاحیت و تجربه کافی جهت هدایت  و مدیریت پرونده های ارجاعی را دارد یا خیر و پس از اطمینان از این مطلب اقدام به همکاری نموده و کارنامه درخشانی در خصوص پرونده های ارجاعی نیز دارد. لذا از همین رو با سپردن دعوای خود به گروه ما از مزایای ارزشمند وکلای فرهیخته بهره مند خواهید شد و قطعا نتیجه مورد نظر را بدست خواهید آورد.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 10 میانگین: 4.7]

مقالات مرتبط

برچسب ها:, , ,

دیدگاه